Vanillebroodjes met rode vruchtenconfituur

Vanillebroodjes zijn erg populair in de Scandinavische landen, vooral in de Deense keuken. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want het deeg moet enkele uren rusten. Ideaal op een regenachtige zondag! Maar heel leuk om te maken en super lekker!

Wat heb je nodig? (12 stuks)

Voor het deeg:

 • 200 gram tarwemeel
 • anderhalve theelepel droge gist
 • 100 ml lauwwarme melk
 • 80 gram zachte boter
 • 25 gram suiker
 • 1 ei + 1 dooier
 • 1/2 theelepel gemalen kardemon
 • snuifje zout

Voor de banketbakkersroom:

 • 150 ml melk
 • 2 eidooiers
 • 4 theelepels vanillesuiker
 • 1/2 eetlepel maïzena
 • mespunt zout

Extra:

 • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
 • rode vruchtenconfituur naar keuze

Bereiding:

Voor het deeg: los de gist op in lauwwarme melk in een steelpan. Klop de boter en de suiker tot een romige massa. Roer het ei en de dooier er voorzichtig door. Doe het zout en de kardemon erbij. Voeg in deeltjes al roerend het tarwemeel toe. Kneed het deeg 6 minuten lang (met een keukenmachine of met de hand). Laat het deeg op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Voor het banketbakkersroom: doe de eidooiers, vanillesuiker, maïzena en melk in een kleine steelpan. Klop alles luchtig. Doe het zout erbij. Goed roeren en breng zachtjes aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten al roerend indikken tot een homogene gladde crème. Zet daarna aan de kant om af te koelen.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed voorzichtig. Vorm met het deeg een lange rol van 24 centimeter. Snijd deze in 12 plakken (om de 2 cm). Leg deze deegplakken op de bakplaat en druk met je duim een kuiltje in het midden. Leg de broodjes niet te dicht naast elkaar. Laat nog eens op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Vorm de broodjes tot een rondje, maak opnieuw in het midden een kuiltje met je duim (indien deze wat verdwenen is). Schep een eetlepel banketbakkersroom in het kuiltje van ieder broodje. Bestrijk met een losgeklopt eitje. Bak de broodjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Laat afkoelen en garneer met confituur (of voor de zoetebekken, met een beetje suiker).

Smakelijk!

Vanillebroodjes met rode vruchtenconfituur

Volg Vickylicious ook op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s