Fins Lapland

Op 8 februari was het zover, een reis die al een tijdje op onze bucket list stond: LAPLAND!

Deze keer hebben we gekozen voor een groepsreis via Lapland Travel (aanrader!). Hierbij waren enkele activiteiten inbegrepen in de prijs: husky ride, snow mobile, rendeer farm, snow shoe hike en Northen light expedition. Ook je verblijf en vliegtickets waren inbegrepen (kon je apart boeken als je dat liever had).

Je kon nog andere activiteiten bijboeken. Zoals paardrijden, fatbiking, Snow Village bezoeken en nog veel meer!

Het dorpje waar we de reis doorbrachten is Äkäslompolo. Daar in het centrum verbleven we in een gezellig appartement (met privé sauna). Vlakbij was een supermarkt en allerlei leuke winkeltjes, bars en restaurantjes.

Het was uiteraard geen rustvakantie. Iedere dag stond er wel iets actief op de planning en daar vertel ik je dag op dag graag meer over!

Dag 1

Aankomst

Normaal heb je de dag bij aankomst voldoende tijd om de buurt te verkennen, om je rustig te installeren en om de nodige info te verkrijgen van je rangers (gidsen).

Voor ons liep het een beetje anders. Ons vliegtuig (luchtvaartmaatschappij Lufthansa) kon wegens weersomstandigheden niet landen in Kittilä waardoor we moesten landen op een andere luchthaven. Bijna 4 uur verwijderd (met de bus) van het dorp Äkäslompolo. De luchthaven daar heeft toen bussen geregeld om iedereen naar zijn of haar juiste bestemming te brengen. Door dit voorval kwamen we pas om middernacht aan in ons slaapverblijf. Maar ondanks dat hebben onze rangers ons zeer goed opgevangen. Ook voor hen was het de eerste keer dat dit gebeurde.

Lapland Lufthansa

Dag 2

Snow mobile

Onze eerste activiteit: rijden met de sneeuwscooter! Wat een heerlijk ritje was dat. Ik heb zelf niet gereden (was iets te wild voor mij en heb geen ervaring met moto’s of brommers). Mijn man heeft gereden en ik zat achterop en genoot van de rit en het uitzicht. Je kan wel zeggen dat het een bumpy ride was 😀 Halverwege hebben we een tussenstop gemaakt en genoten we van een lekker kopje warme bessensap en een kaneelbroodje.

Vergeet je rijbewijs niet als je aan het stuur wilt zitten!

lapland snow mobile

Dag 3

Bevroren meer en wandeling door het bos

Dit was onze ‘vrije’ dag. Dus hebben we besloten om de buurt te verkennen.

In Äkäslompolo bevindt zich een groot meer. Maar bij deze lage temperaturen was het meer helemaal bevroren en kon je er dus op lopen, fietsen, langlaufen,… Zelf luchtballonnen landden erop. Zo stevig was het. Als je van het ‘wandelpad’ afweek, kon je wel erg diep zakken in de sneeuw.

frozen lake lapland akaslompolo

Rond het meer heb je het bos. Daar zijn we een stukje doorgelopen. Het landschap is prachtig met al die sneeuw. Die dag was het ook kei hard aan het sneeuwen dus dat zorgde voor extra veel losse sneeuw en inzakkingen :p

‘Help!’

forest akaslompolo lapland

Dag 4

Fat biking

We besloten om zelf een e-fatbike te huren en zo de paden te verkennen. De wegen worden goed aangegeven aan de hand van paaltjes en borden. Ga met je fiets nooit op de langlaufwegen rijden, dan kan je wel eens boze blikken krijgen…

fatbiking akaslompolo lapland

fatbike akaslompolo lapland

Doordat het de dag voordien hard had gesneeuwd, was het op sommige plekken erg moeilijk om te fietsen. Maar dat maakte het juist wat spannender vind ik! Vallen doe je sowieso haha. De paden zijn erg smal. Als je dan je voet op de grond wilt zetten, zak je met je volledige been weg in de sneeuw. Grappige taferelen!

fatbike akaslompolo lapland

Dag 5

Horse ride

Wat ik super tof vond, was paardrijden. Ik had het nog nooit gedaan en merkte op dat ik als enige in de groep ook geen ervaring had met paardrijden. Maar ondanks dat heeft onze gids goed uitgelegd hoe je de teugels moest vasthouden en hoe je moest communiceren met je paard om sneller en trager te gaan.

horse ride lapland

Op een rijtje gingen we door het bos, op een rustig tempo maar we zijn ook twee keer in galop gegaan. Vond ik echt geweldig!

Soms hadden de paarden het zelf ‘lastig’. Ze kunnen namelijk doorzakken in de sneeuw (soms erg diep) maar dit zijn ze wel gewend 😉 We zijn gelukkig niet gevallen!

Deze activiteit hadden we extra bijgeboekt.

horse ride lapland

Snow shoe hike

Diezelfde dag, in de namiddag gingen we snow shoe hiken. We trokken onze sneeuwschoenen aan en trokken zo de berg op tot helemaal aan de top. Was enorm puffen en zweten! Zorg ervoor dat je niet te warm gekleed bent. Mijn ritsen gingen nog al snel open :p Onderweg geniet je van het landschap. De prachtige bomen die helemaal zijn ondergesneeuwd en in een bepaalde vorm staan door het ijs brengen prachtige beelden op!

Snow shoe hike

Helemaal boven geniet je van een prachtig uitzicht die wij helaas niet hebben kunnen zien wegens te veel mist.

De weg naar beneden ging vlotjes. Beneden hebben we genoten van weer een heerlijk kopje warme bessensap en worstjes aan het kampvuur.

kampvuur

Dag 6

Husky safari

Hier keken we zo hard naar uit: sleeën met de husky’s! En het leukste van al, je mag zelf de slee besturen! Woohoo!

Ik geef toe, had er eerst wat stress voor. De honden volgen geen commando’s op. Ze blijven zo ver als ze kunnen doorrennen. Als je wilt stoppen of vertragen moet je met je voet op een rem duwen die zich vast steekt in de grond. Maar omdat ik niet veel weeg had ik een beetje schrik dat ik 6 sterke honden niet te stoppen kreeg. Ik schoof soms nog wat naar voor tijdens de stop maar voor de rest viel het erg goed mee! Gewoon genieten van je trip!

husky ride lapland

husky ride lapland

husky ride lapland

Kijk die schattige snoetjes!

husky ride lapland

Dag 7

Rendeer farm

Onze laatste hele dag. We namen een bezoekje aan het rendierenboerderij. Daar krijg je meer uitleg over hoe deze dieren leven en kan je een ritje maken achterop in de slee door het bos. Zeer rustgevend!

rendeer farm lapland

rendeer farm lapland

rendeer farm lapland

Je krijgt ook een gelegenheid om een rendier te voederen.

rendeer farm

Snow Village

In de namiddag bezochten we Snow Village, een hotel gemaakt uit ijs. In de kleine slaapkamers en gangen vind je allerlei ijssculpturen terug. Heel mooi om te zien. Had het hotel wel wat groter verwacht.

Je kan hier zowel overnachten als lekker dineren. Elk jaar hebben ze een ander thema. Dit jaar ging het over illusies.

Snow Village lapland

snow village lapland

snow village lapland

snow village

Noorderlicht

Één avond voorzien ze voor elke groep een Northern light expedition. Dan ga je naar het moeras op de berg waarop de snow shoe hike plaatsvond. Daar is een open plek en zo goed als geen lichtvervuiling. Maar zelf kan je iedere avond naar het (bevroren) meer gaan om het noorderlicht te bewonderen (als het weer mee zit natuurlijk).

Wij hebben 3 avonden/nachten het noorderlicht kunnen zien. Het was niet zo hevig maar we zijn wel blij met de foto’s. Dit was ook de eerste keer in ons leven dat we dit zagen.

Foto bij het bevroren meer:

noorderlicht lapland

Foto bij het moeras:

noorderlicht lapland

Ook een vallende ster gespot:

noorderlicht lapland

Food

Uiteraard zijn er heel wat lokale lekkernijen te ontdekken in Lapland.

Allereerst drinken ze daar erg graag warme bessensap (link recept). Dit wordt niet gedronken uit een glazen theetas maar uit een houten mok genaamd Kuksa. Een populair souvenir om mee naar huis te nemen!

Warme kruidige bessensap

Wij zijn drie avonden op restaurant geweest. Eet je graag vlees? Dan raad ik je aan om rendier en/of beer te proberen. Klinkt gek maar daar is het echt een delicatesse. Ikzelf vond het heel lekker!

Tower restaurant: Rendierstoofvlees

rendier stoofvlees

Otso: Beerpastei en pizza met beer

beer pastei

pizza met beer

Ravintola Rouhe restaurant: Pasta met rendier

pasta met rendier

Ook de kaneelbroodjes zijn daar erg populair!

Het Mpemba effect

Gooi eens kokend water in de lucht! Niet rond het vriespunt uiteraard maar als het -20°C is of lager. Het levert mooie effecten en foto’s op! Misschien eens het proberen waard?

Mpemba effect

Kledij

Nog even een klein woordje over de kledij: draag alles in lagen. Er zijn dagen dat ik thermisch ondergoed, een T-shirt, een fleece trui, een ski-jas én de thermische overall droeg. Vooral bij de dierenactiviteiten en de sneeuwscooter omdat je stil zit en veel wind over je heen krijgt. Maar soms kan je de thermische overall uitlaten. Via de groepsreis is het mogelijk om een thermische overall en sneeuwschoenen te huren.

Voor de dames die graag make-up dragen. Helaas niet aan te bevelen met ijzige temperaturen. Make-up kan aan je gezicht vastvriezen. Maar geen zorgen! Er bestaat zoiets als COLD CREAM (bevat geen water). Zowel voor het gezicht als voor je lippen en handen. Zo blijft je huid toch wat beschermt. Daarover kan je eventueel je foundation nog aanbrengen 😉

Einde

Zo dit was onze reis naar het mooie Lapland. We hebben er toffe mensen leren kennen waaruit echte vriendschappen zijn ontstaan. We hebben ervan genoten en we kunnen dit zeker beschouwen als één van onze mooiste reizen ooit.

Heb je ook de kriebels gekregen? Heb je zin om temperaturen tot -30°C (of wie weet lager) te trotseren? Leuk! Dan raad ik je Lapland via Lapland Travel zeker aan!

Heb je nog vragen of tips nodig? Aarzel niet om te reageren onder de blog post! Ik help je graag verder!

Bedankt voor het lezen!

akaslompolo

Liefs, Vicky

Volg Vickylicious ook op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter!

10 gedachten over “Fins Lapland

 1. Lapland staat zeker ook op mijn bucketlist! Wat een mooi avontuur! Ik vroeg me af of jullie de activiteiten te kort vonden duren (bv de huskytocht of de wandeltocht met sneeuwschoenen)? En kon je makkelijk ter plekke activiteiten bijboeken (bv een extra huskytocht)? Dankjewel alvast voor het reageren!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Roos! Alvast bedankt voor het lezen van mijn verslag 🙂 De huskytocht mocht van mij nog wat langer duren, dat was echt super leuk om te doen. De wandeltocht met de sneeuwschoenen is een flinke wandeling naar de top van de berg en was voor mij zeker voldoende haha. Je kan daar heel gemakkelijk activiteiten bijboeken. Die kan je ter plaatse aanvragen aan de mensen van Lapland Travel zelf 🙂

   Like

 2. Wat een leuk reisverslag, klinkt als een droomreis die wij graag ook willen maken.
  Ik ben nog even benieuwd hoe jullie het met eten verder deden, naast uit eten gaan. Kookte jullie zelf en voor welke accommodatie hadden jullie gekozen?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Myrna, bedankt voor je reactie! In ons appartement in het centrum hadden wij een keuken dus kookten we op een paar avonden ons eigen maaltijd 🙂 Er bevindt zich daar een grote supermarkt. Ook voor ontbijt en lunch vind je daar genoeg opties 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s